Suntem obișnuiți să înțelegem jocul ca pe o pauză de la învățarea serioasă. Cu toate astea, pentru copii, joaca este, de cele mai multe ori… cel mai serios mod de învățare pe care îl cunosc!
Inspirați de oportunitatea pe care o oferă copiilor și cadrelor didactice ”Săptămâna Altfel”, și bazându-ne pe experiența pe care Asociația Cultour o are în organizarea de evenimente și proiecte educaționale non-formale, distractive și de impact, am dezvoltat, împreună cu părinți și profesori, un format extrem de atractiv și interactiv de activitate de învățare non-formală, pentru a pune copiii în contact cu istoria, orașul în care trăiesc și lecțiile care se pot desprinde din această descoperire – joaca, colaborarea, distracția și învățarea sunt principalele obiective pe care le urmărim.
Liniile de forță ale VÂNĂTORII DE COMORI, primul modul al proiectului nostru, sunt surprinse foarte bine chiar de copiii care au participat: ”Toate sarcinile primite au fost interesante și în același timp amuzante și pline de creativitate. Cu ajutorul lor am învățat și lucruri noi despre orașul nostru, Brașov”, spune Sofia, iar Ioana completează: ”A fost o zi interesantă, plină de provocări și abia aștept următoarea vânătoare de comori!”
Cum?
Fiecare copil participant va face parte dintr-o breaslă: Măcelari, Aurari, Curelari, Funari, ș.a. şi vor porni într-o cursă captivantă, cercetând pe îndelete oraşul de la poalele Tâmpei. În această călătorie vor găsi indicii, vor rezolva enigme şi vor descoperi lucruri mai puţin ştiute despre oamenii şi locurile din cetatea medievală. Fiecare echipă este însoțită de un ghid!
După succesul uriaș pe care l-au avut în prezentarea istoriei orașului Brașov turiștilor și călătorilor de pe alte meleaguri, ne-am dorit ca personajele istorice din proiectul ”ISTORIA LA PERSOANA I” – Johannes Honterus, Apollonia Hirscher, Valentin Barkfark, Michael Weiss, George Barițiu, Andrei Mureșanu, Elena Mureșianu, Maria Baiulescu și Misu Popp – să aducă istoria în prezent, pentru elevi și profesori deopotrivă. Așa s-a dezvoltat al doilea modul al proiectului nostru.
Cum?
Personajele istorice costumate conform epocii din care fac parte vin la clasă și își prezintă viața, realizările și impactul asupra orașului. Copiii pun întrebări, studiază costumele, se fotografiază cu personajele și apoi, împreună cu profesorul, dezvoltă cunoștințele aflate și continuă experiența de învățare având o amintire și o referință unice de la care să pornească.
Ce urmează?
După ce ne-am bucurat cu toții de plăcerea și entuziasmul cu care copiii au primit această inițiativă, ne dorim, cum e firesc, să continuăm în forță.
Dacă ești cadru didactic, părinte sau lucrezi cu copiii, contactează-ne pe adresa de email asociatiacultour@gmail.com sau la numărul de telefon 0752.111.188 pentru a vedea ce ofertă am pregătit pentru fiecare modul în parte și… haide să ne jucăm împreună, cu gândul de la care am pornit: joaca este cel mai serios mod de învățare pe care îl cunosc copiii!
Vezi mai multe despre Asociația Cultour aici.